Khamis, 23 Oktober 2008

SEMINAR PEMURNIAN AKIDAH 2008


Tarikh : 3 Dhulqaedah 1429/ 1 November 2008 (Sabtu)
Masa : 7.30 pagi – 4.00 petang
Tempat : Dewan Serbaguna, Masjid Wilayah Persekutuan, Jalan Duta, Kuala Lumpur
Penganjur : Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Bahagian Dakwah JAWI
Yuran Pendaftaran: Percuma termasuk makan minum / bahan pengisian


Aturcara Seminar

7.30 pagi – 8.30 pagi - Pendaftaran/ sarapan pagi

8.30 pagi – 10.00 pagi – Pembentangan Kertas Kerja 1: Siapakah Salaf, Siapakah Khalaf: Suatu Perbincangan Sejarah
Pembentang: Ustaz Ahmad Faisal bin Abdul Hamid, UM.

Majlis Perasmian

10.00 pagi – 10.10 pagi - Ucapan aluan oleh Y.Bhg SS Dato' Mufti Wilayah. Persekutuan

10.10 pagi – 10.30 pagi - Ucapan Perasmian oleh Y.Bhg. Dato’ Wan Mohamad bin Dato’ Sheikh Abdul Aziz (Ketua Pengarah JAKIM)

10.30 pagi – 11.00 pagi - Minum pagi


11.00 pagi – 12.30 tgh – Pembentangan Kertas Kerja 2: Ayat-ayat Mutasyabihaat: Antara Fahaman Salaf Dan Khalaf
Pembentang: Dr. Abdul Razak bin Abdul Rahman As- Sa’adi, UIA
Moderator: Ustaz Dzulkefli bin Zainal Abidin, UNITEN.

12.30 tgh. – 2.00 ptg. - Solat Zuhur/ makan tengahari

2.00 ptg. – 2.20 ptg – Pembentangan Kertas Kerja 3: Imam al-Asy’ari, Imam Ahlis Sunnah wal Jamaah

Pembentang: Ustaz Mahfuz bin Muhammad al-Khalil, Pendakwah Bebas).
Moderator: Tn. Hj. Zamihan bin Mat Zain, ILIM.

2.20 ptg. – 2.40 ptg. – Pembentangan Kertas Kerja 4: Cabaran Akidah: Antara Khawarij Dan Liberal
Pembentang: Ustaz Muhammad Arifin bin Ismail, Pendakwah Bebas).
Moderator: Tn. Hj. Zamihan bin Mat Zain, ILIM.

2.40 ptg. – 3.30 ptg. - Sessi soal jawab dan perbincangan.

3.30 ptg. – 4.00 ptg. - Majlis Penutup


Terdapat juga pameran dan penjualan kitab-kitab arab dan melayu terutama yang berkaitan dengan tajuk-tajuk yang dibentangkan dalam seminar.

Sabtu, 18 Oktober 2008

Majlis Haul Qutb al-Da’wah wa al-Irsyad al-Imam al-Habib ‘Abdullah bin ‘Alawi al-Haddad رضي الله عنه

Majlid Haul Qutb al-Da’wah wa al-Irsyad al-Imam al-Habib ‘Abdullah bin ‘Alawi al-Haddadرضي الله عنه
5 Safar 1044 – 7 Zulqaedah 1132
Majlis Kemuncak Haul Qutb al-Da’wah wa al-Irsyad al-Imam al-Habib ‘Abdullah bin ‘Alawi al-Haddad رضي الله عنه untuk tahun 1429H/2008M akan diadakan sepertimana berikut:


Tarikh: 2 Dhulqaedah 1429/ 31 Oktober 2008 (Jum’at)

Masa: 6.00 petang – 10.30 malam
Lokasi: Masjid al-Falah, USJ 9, Subang Jaya, Selangor


Tarikh: 3 Dhulqaedah 1429/ 1 November 2008 (Sabtu)

Masa: 5.30 petang – 10.00 malam
Lokasi: Masjid Baitul Aman, Jalan Damai, Off Jalan Ampang


Tarikh: 4 Dhulqaedah 1429/ 2 November 2008 (Ahad)

Masa: 6.00 petang – 10.30 malam
Lokasi: Masjid al-Bukhary, Jalan Hang Tuah, Kuala Lumpur

Jemputan Khas
Al-‘Alim al-‘Allamah Al-Habib Salim bin Abdullah asy-Syatiri
Ustaz Najib Thoha as-Seggaf
Al-Habib Sholeh bin Muhammad al-Jufri
Al-Habib Taufiq bin Abdul Qadir as-Seggaf

Maklumat lanjut sila dapati di http:// www.alhawi.net


Dan sila sebarkan maklumat ini kepada rakan anda. Semoga majlis yang penuh berkat ini akan dapat dikongsikan bersama.


Semua Muslimin dan Muslimat Di jemput Hadir


Semoga dengan kehadiran kita ke majlis haul Qutb al-Da’wah wa al-Irsyad al-Imam al-Habib ‘Abdullah bin ‘Alawi al-Haddad رضي الله عنه, kita beroleh keberkatan didalam agama, dunia dan akhirat. InsyaALLAH


Biografi Ringkas Qutb al-Da’wah wa al-Irsyad al-Imam al-Habib ‘Abdullah bin ‘Alawi al-Haddad dan para jemputan khas

[Manaqib ringkas Qutb al-Da’wah wa al-Irsyad al-Imam al-Habib ‘Abdullah bin ‘Alawi al-Haddad رضي الله عنه boleh anda baca di Catatan Perjalanan Ke Tarim, Hadramuat – 11.]

Al-Habib Salim bin Abdullah asy-Syatiri. Habib Salim bin 'Abdullah bin 'Umar asy-Syathiri dilahirkan di Kota Tarim, Hadhramaut pada tahun 1359H. Ayahanda beliau, Habib 'Abdullah adalah pendiri Rubath Tarim yang telah melahirkan ribuan ulama dan santri dari segenap pelosok dunia Islam. Beliau terkenal sebagai seorang ulama yang sholih. Bonda Habib Salim, Syarifah Ruqayyah binti Muhammad bin Hasan Mawla Aidid, adalah seorang wanita yang sholehah yang gemar beruzlah untuk beribadah kepada Allah.

Tatkala berusia 3 tahun, Habib Salim menjadi yatim dengan pemergian ayahanda beliau ke rahmatUllah. Namun asuhan dan didikan agamanya tidak pernah terabai, belum pun genap umurnya 11 tahun beliau sudah hafal al-Quran. Beliau telah menimba berbagai ilmu pengetahuan dari sekitar 80 orang ulama-ulama besar Hadhramaut dan Haramain, antara guru beliau adalah:-
  • Habib Muhammad al-Mahdi;
  • Habib Abu Bakar;
  • Habib Hasan bin 'Abdullah asy-Syathiri;
  • Habib 'Alwi bin Syihabuddin;
  • Habib Ja'far bin Ahmad al-'Aydrus;
  • Habib 'Alwi bin 'Abbas al-Maliki al-Hasani;
  • Syaikh Hasan bin Muhammad Masyath;
  • Syaikh 'Abdullah Sa`id al-Lahji asy-Syafi`i;
  • Habib Hasan bin Muhammad Fad`aq;
  • Syaikh Hasan bin Sa`id dan ramai lagi.
Sekembalinya beliau ke Yaman, beliau telah menggunakan masanya untuk berdakwah dan menyebar ilmu. Beliau pernah tinggal 15 tahun di Kota Aden dan menjadi guru dan khatib di Masjid Habib Abu Bakar al-'Adni bin 'Abdullah al-Aydrus. Pada tahun 1403, atas permintaan Habib Zain bin Ibrahim BinSmith dan Habib Muhammad al-Haddar, beliau bermukim di Kota Madinah dan mengasuh Rubath al-Jufri.

Telah banyak santri yang mengambil manfaat dari kedalaman ilmu beliau. Beliau dikenali memiliki keikhlasan yang tinggi, akhlak yang mulia serta sentiasa menjaga sunnah Junjungan Nabi صلى الله عليه وآله وسلم. Dakwah dan menyebarkan ilmu tidak menghalang dirinya untuk memperbanyakkan ibadah-ibadah khususiyyah seperti sholat-sholat sunnat. Setiap Ramadhan, beliau menambah sembahyang malamnya sehingga 100 rakaat setiap malam. Kini Habib Salim mengabdikan dirinya untuk mengasuh Rubath Tarim yang mempunyai sekitar 500 orang santri dari berbagai negara termasuklah Malaysia. Selain itu, beliau tetap melakukan rehlah dakwah ke berbagai pelosok dunia Islam. Mudah-mudahan Allah memberi kesihatan yang sempurna serta melanjutkan usia ulama yang digelar sebagai "Sulthanul 'Ilmi" ini demi manfaat agama dan umat. Allahumma aamiin

Al-Habib Sholeh al-Jufri: Beliau adalah Habib Sholeh bin Muhammad al-Jufri. Merupakan generasi pertama yang dididik oleh al-Habib Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz. Dilahirkan di Surakarta pada 30 September 1970. Seorang yang terkenal sebagai penterjemah yang handal.

Selain dikenal sebagai pentererjemah, beliau juga mengisi kegiatan sehari-hari sebagai Pengasuh Pondok Pesantren Darul Musthofa di Desa Salam RT 01/03, Kecamatan Karang Pandan, Kabupaten Karanganyar, Jawa Tengah.

Mendapat pendidikan awal daripada kedua orang tuanya di Surakarta. Selain itu, ayahnya juga mengundang guru mengaji ke rumah. Selain itu, ia juga mengikuti pengajian di zawiyah Habib Anis al-Habsyi di Gurawan, Solo, mulai 1985. Pada akhir 1993 beliau berangkat seorang diri ke Yaman dengan berbekal sebuah alamat dari seorang ustadz yang dikenalinya di Pakistan. Sampai di Yaman ia langsung menuju alamat yang dipegang dan setelah mencari sebentar, akhirnya ia menemukan alamat tersebut. Di tempat tersebut, Habib Sholeh belajar pada Habib Musa Kadhim as-Saqqaf dan Habib Abdurahman bin Hafizh (keponakan Habib Umar). Melalui kedua gurunya itulah, Habib Sholeh mengetahui Habib Musa Kadhim dan Habib Abdurrahman adalah murid dari Habib Umar Al-Hafizh, sehingga timbul dalam hatinya untuk belajar pada Habib Umar. Ia akhirnya mendapat izin belajar pada Habib Umar di Tarim.

Ketika di Tarim juga beliau mengikuti majlis-majlis taklim yang adakan oleh Habib Hasan asy-Syatiri, Habib Salim asy-Syatiri, Habib Abdullah bin Shahab, Habib Mayshur al-Aidarus, Syaikh Fadl BaFadal, Habib Sa’ad al-Aidarus dan lain-lain. Pada tahun 1998, beliau bersama dengan angkatan pertama murid Habib Umar, pulang ke Indonesia. Setelah pulang, beliau bergabung dengan majelis taklim Habib Anis bin ‘Alwi bin ‘Ali al-Habsyi.

Pada tahun 1999, beliau dengan rakan-rakan di Solo mendirikan sebuah pondok pesantren yang direstui oleh Habib Anis dan Habib Umar.


Ustadz Najib Thoha al-Seggaf

Al-Habib Taufiq bin Abdul Qadir as-Seggaf: Habib Taufiq berasal dari kota Pasuruan yang terkenal sebagai kota santri dan juga terkenal dengan gudang ulama habaib. Nama beliau adalah al-Habib Taufiq bin Abdul Qadir bin Hussin as-Saqqaf. Bagi mereka yang pernah melanggan atau membaca majalah Cahaya Nabawiy, nama beliau sudah tiadak asing lagi. Beliau dilahirkan pada tahun 1969. Selain belajar dari ayahnya, Habib Taufiq juga dari para habaib di kota Pasuruan antaranya Habib Ahmad bin Hadi al-Hamid, Habib Umar bin Hasyim BaAgil. Walaupun beliau tidak mendapat pendidikan secara formal namun pengajian dari seorang habaib kepada habaib yang lain sudah cukup untuk menjadi bekal beliau untuk berdakwah.

Setelah menggali ilmu ke berbagai tempat dan habaib serta ulama. Mulailah ia merintis berdakwah. Pada awalnya ia hanya membuka madrasah di Jl. KH Wahid Hasyim (barat Masjid kota) Pasuruan. Ia kemudian melanjutkan pengelolaan madrasah yang pernah diasuh oleh Habib Ja’far bin Syaikhon as-Saqqaf (datuknya) dan Habib Abdul Qadir bin Husein as-Saqqaf (ayahnya).

Aktiviti dakwahnya tidak hanya membuka taklim di rumahnya. Beliau kemudian mulai merintis jalan menghasilkan majalah Islam yang bernama Cahaya Nabawiy bersama kawan-kawannya yang ada di kota Pasuruan.

Untuk mematangkan konsep dan langkah berdakwahnya, bermula tahun 2003, ia mendirikan Pondok Pesantren di Jl Sidogiri, Pasuruan yang bernama Pondok as-Sunni as-Salafiyah ( kalau di Jawa Timur, istilah Salafi dipakai merujuk kepada golongan bermazhab seperti kita atau istilahnya "kaum tua" dan bukannya golongan Salafi-Wahhabi-Kaum Muda). Sistem pesantren ini menggunakan halaqah yang menggunakan kitab-kitab salaf (kitab turats). Kini jumlah santri yang beliau kelola termasuk dicawangannya sudah mencecah ribuan orang santri. Ma’had asuhannya kini telah mempunyai 30 cabang madrasah dan 13 pondok pesantren yang tersebar di Jawa, Bali dan Kalimantan.

Beliau mempunyai jadual majlis taklim dan dakwah yang cukup padat. Antaranya mengajar di rumahnya di Jl KH Wahid Hasyim tiap hari jam enam pagi dan teruskan dengan pembacaan kalam salaf. Majelis Taklim yang sudah berlangsung turun-temurun dari datuknya, Habib Ja’far bin Syaikhon as-Seggaf dan ayahandanya, Habib Abdul Qadir bin Husein as-Seggaf yakni membacakan Kitab Ihya Ulumiddin karya Hujjatul Islam, Imam Ghazali yang diikuti oleh masyarakat Pasuruan dan sekitarnya. Uniknya dari setiap acara pengajian baik di rumahnya maupun di Pesantren Sunni as-Salafiyah dipancarkan langsung melalui Radio Suara Nabawiy kelolaan beliau. Demikian sedikit mengenai Habib Taufiq.

~ Sekian dari abu zahrah abdullah thahir ~

Rabu, 15 Oktober 2008

Majlis Ilmu ......


Tarikh: 17 Syawwal 1429/17 Oktober (Jum'at)
Tempat: Dewan Syaikh Daud al-Fathoni, No.38, Jalan Batu Geliga Satu, Taman Melewar, Kuala Lumpur.
Masa: Selepas sholat Maghrib
Kitab: Faridatul Faraid, Maniyatul Musholli, Kanz al-Minan 'ala Hikam Abi Madyan
Guru: Baba Abdul Aziz


Tarikh: 18 Syawwal 1429/18 Oktober (Sabtu)
Tempat: Dewan Syaikh Daud al-Fathoni
Masa: Selepas sholat Maghrib
Kitab: Faridatul Faraid, Maniyatul Musholli, Kanz al-Minan 'ala Hikam Abi Madyan
Guru: Baba Abdul Aziz

**********************************

Tarikh: 18 Syawwal 1429/18 Oktober 2008 (Sabtu) Tempat: Masjid Baitul Aman, Jalan Ampang KL
Masa: Selepas sholat Maghrib - 9:30 malam huraian Kitab: Nasihat Agama dan Wasiat Iman karangan Imam Abdullah al-Haddad
Guru: Habib 'Ali Zainal 'Abidin al-Hamid


Tarikh: 19 Syawwal 1429/19 Oktober 2008 (Ahad) Tempat: Masjid Baitul Aman, Jalan Ampang KL

Masa: Selepas sholat Maghrib - 9:30 malam huraian Kitab: Dakwah yang Sempurna dan Peringatan yang Utama karangan Imam Abdullah al-Haddad
Guru: Ustaz Najmuddin al-Kherd

**************************************

Tarikh: 19 Syawwal 1429/19 Oktober 2008
Tempat: Madrasah Nur, 36 Jalan Pantai Murni 3, Pantai Dalam, KL
Kitab: Tafsir - Mukhtasor Tafsir Ibn Katsir; Hadits - Mukhtasor Shohih al-Bukhari/Tajridus Shorih li Ahadits al-Jaami' ash-Shohih; Fiqih - Tanbih li Syirazi; Tasauf - an-Nashooih ad-Diniiyah wal Washooyaa al-Imaaniyah/ Nasihat Agama dan Wasiat Imam oleh Imam Abdullah al-Haddad
Guru: Ustaz Norazian Man (Imam Masjid al-Falah), Ustaz Najmuddin al-Kherd dan Habib 'Ali Zainal 'Abidin al-Hamid

**************************************

Tarikh: 24 Syawwal 1429 - selepas Maghrib di Masjid al-Munawwarah, Shah Alam. 25 dan 26 Syawwal 1429/25 dan 26 Oktober (Sabtu dan Ahad) - Pengajian Shaikh Nuruddin Marbu al-Banjari al-Makki di Masjid al-Falah


***************************************

Tarikh: 25 Syawwal 1429/ 25 Oktober 2008 (Sabtu)
Tempat: Pusat Pengajian Ba'alawi No.9, Jalan UP2A, Prima Ukay, Kemensah (belakang Zoo Negara)
Masa: Selepas sholat Maghrib
Kitab: al-Awaail al-Zamzamiyah al-Maalikiyah wa ba'd al-Musalsalaat al-Masyhurah (pengijazahan kitab tersebut dan beberapa hadits musalsal)

Guru: Ustaz Ahmad Fahmi Zamzam al-Banjari al-Nadwi al-Maaliki.


Selasa, 14 Oktober 2008

Majlis Pengajian Kitab Bersama al-Fadhil asy-Syaikh Muhammad Noeruddin Marbu al-Banjari al-Makki

عليكم بمجالسة العلماء واستماع كلام الحكماء فإن الله تعالى يحيى القلب الميت بنور الحكمة كما يحيى الارض الميتة بماء المطرPengajian Kitab oleh Syaikh Noeruddin Marbu al-Banjari al-Makki
Syawwal 1429/Oktober 2008


Tarikh: 23 Syawwal 1429/ 23 Oktober 2008 (Khamis)
Masa: Selepas Sholat Maghrib
Tempat: Masjid Jamek Bagan Serai, Perak


Tarikh: 24 Syawwal 1429/ 24 Oktober 2008 (Jum’at)
Masa: Pagi
Tempat: Dewan Serbaguna INTIM, Perak

Masa: Selepas Maghrib
Tempat: Masjid Munawwarah, Shah Alam, Selangor

Tarikh: 25 Syawwal 1429/ 25 Oktober 2008 (Sabtu)
Masa: 9.00 pagi – 12.30 tengahari
Tempat: Masjid al-Falah USJ9, Subang Jaya, Selangor
Kitab: Hadits Riwayat 10 Shahabat; Nasihat Agama dan Wasiat Iman

Masa: Selepas Maghrib
Tempat: Masjid Proton, Shah Alam


Tarikh: 26 Syawwal 1429/ 26 Oktober 2008 (Ahad)
Masa: 9.00 pagi – 12.30 tengahari
Tempat: Masjid al-Falah USJ9, Subang Jaya, Selangor
Kitab: Hadits Riwayat 10 Shahabat; Nasihat Agama dan Wasiat Iman

Masa: Selepas Maghrib
Tempat: Surau an-Nur Seremban, Negeri Sembilan

Isnin, 13 Oktober 2008

Majlis Silaturrahim Eidulfitri dan Pengijazahan Sanad Kitab Abwabul Faraj


Majlis Silaturrahim Eidulfitri dan Pengijazahan Sanad Kitab Abwabul Faraj (ابواب الفَرَج) karangan Abuya Sayyid Muhammad bin 'Alawi al-Maliki oleh Sayyid Ahmad bin Sayyid Muhammad bin Sayyid 'Alawi al-Maliki al-Hasani al-Makki akan diadakan pada hari Rabu, 15 Syawwal 1429 / 15 Oktober 2008 bertempat di Pusat Pengajian Ba'Alawi, No.9, Jalan UP2A, Prima Ukay, Kemensah. [belakang Zoo Negara]

Aturcara (tertakluk kepada perubahan):
~ sholat Maghrib
~ bacaan Ratib Haddad dan Tahlil
~ sholat 'isyak
~ bacaan qasidah
~ pengijazahan sanad kitab Abwabul Faraj

Muslimin dan Muslimat di jemput hadhir

******

[masuk ikut tepi Zoo Negara, turus sehingga jumpa simpang pertama – ada signboard disitu – masuk kiri, ie Jalan 1, terus sehingga jumpa Jalan 3, ikut kiri, terus sehingga jumpa jalan 5, kekanan, terus sehingga nampak guardroom sebelah kiri – masuk masuk kiri – terus dan ambil kiri kemudian ambil kanan – dan parking diawal jalan - ]

Majlis Silaturrahim Eidulfitri dan Pengijazahan Sanad Kitab Abwabul Faraj


Majlis Silaturrahim Eidulfitri dan Pengijazahan Sanad Kitab Abwabul Faraj (ابواب الفَرَج) karangan Abuya Sayyid Muhammad bin 'Alawi al-Maliki oleh Sayyid Ahmad bin Sayyid Muhammad bin Sayyid 'Alawi al-Maliki al-Hasani al-Makki akan diadakan pada hari Rabu, 15 Syawwal 1429 / 15 Oktober 2008 bertempat di Pusat Pengajian Ba'Alawi, No.9, Jalan UP2A, Prima Ukay, Kemensah. [belakang Zoo Negara]

Aturcara (tertakluk kepada perubahan):
~ sholat Maghrib
~ bacaan Ratib Haddad dan Tahlil
~ sholat 'isyak
~ bacaan qasidah
~ pengijazahan sanad kitab Abwabul Faraj

Muslimin dan Muslimat di jemput hadhir

******

[masuk ikut tepi Zoo Negara, turus sehingga jumpa simpang pertama – ada signboard disitu – masuk kiri, ie Jalan 1, terus sehingga jumpa Jalan 3, ikut kiri, terus sehingga jumpa jalan 5, kekanan, terus sehingga nampak guardroom sebelah kiri – masuk masuk kiri – terus dan ambil kiri kemudian ambil kanan – dan parking diawal jalan - ]

Rabu, 8 Oktober 2008

Majlis 'Ilmu Bersama Sayyid Ahmad bin Sayyid Muhammad bin Sayyid 'Alawi bin Sayyid Abbas al-Maliki al-Hasani al-MakkiMAJLIS ILMU BERSAMA SAYYID AHMAD BIN SAYYID MUHAMMAD BIN SAYYID ‘ALAWI BIN SAYYID ABBAS BIN SAYYID ‘ABDUL ‘AZIZ AL-MALIKI AL-HASANI AL-MAKKI

Majlis - 1

TARIKH: 10 Syawal 1429 / 10 Oktober 2008 (Jum’at)


TEMPAT: Di Bilik Sri Seremban, Dewan Majlis Perbandaran Seremban, Negeri Sembilan

MASA: 8.00 malam – 10.30 malam

ACARA: Diskusi Kitab Mafahim Yajibu An Tusohhah oleh Sayyid Ahmad al-Maliki. Kitab ini adalah merupakan kitab karangan ayahanda beliau iaitu al-‘Allamah al-Muhaqqiq al-Jalil Sayyid Muhammad bin ‘Alawi al-Maliki al-Hasani al-Makki. Tempat adalah terhad kepada 150 peserta yang awal sahaja. Kertaskerja dan buku akan dibekalkan secara percuma, insyaALLAH. Sila hubungi nombor-nombor di bawah [3 nombor yang disenaraikan] untuk urusan tempahan tempat.

[Catatan: Bagi pelajar-pelajar IPTA/IPTS [SAHAJA] yang memerlukan penginapan pada malam tersebut sila hubungi Cik Umi Natrah di talian 019-6554409]


Majlis - 2

TARIKH: 11 Syawal 1429 / 11 Oktober 2008 (Sabtu)

TEMPAT: Kompleks Yayasan SOFA, Rembau, Negeri Sembilan

MASA: Majlis bermula dari jam 4.30 petang

ACARA: Majils Haul Abuya Sayyid Muhammad bin Sayyid 'Alawi al-Maliki al-Hasani al-Makki dan Majlis Eidul Fitri. Majlis bermula dengan jamuan Hariraya.


Majlis - 3

TARIKH : 12 Syawal 1429 / 12 Oktober 2008 (Ahad)

TEMPAT: Dewan Seminar, Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur.

MASA: 8.00pagi -1.00 tengahari

ACARA: Majlis Wacana Utama - Wacana Pemikiran al-‘Allamah al-Mahaqqiq al-Jalil as-Sayyid Muhammad bin ‘Alawi al-Maliki al-Hasani. Wacana ini adalah anjuran bersama Jabatan Hal Ehwal Islam Wilayah (JAWI), ABIM dan Yayasan SOFA. Pembentang adalah Sayyid Ahmad bin Sayyid Muhammad al-Maliki al-Hasani dari Mekah, Habib Hasan al-'Attas dari Singapura dan Dato' Sayyid Umar al-Aidarus dari Terengganu. Masuk adalah PERCUMA.

Untuk pertanyaan sila hubungi:

Ustaz Salahuddin bin Azrai: 019 - 389 7785
Ustaz Mohd Hanif bin 'Abdul Hamid: 019 - 663 7785

atau sila layari blog Yayasan SOFA


Muslimin dan Muslimat Dijemput Hadhir.